NAD

Freja och Attila Freja och Attila

För ett år sedan upptäcktes en ny sjukdom hos Perro, Neuroaxonal dystrophia (NAD). Sjukdomen kallades i början för "vingelsjuka" då drabbade hundar hade problem att kontrollera sina rörelser, gick runt i cirklar, kunde inte vifta på svansen osv. Sjukdomen är ärftlig och beror på en förändring i en gen. Recessiv arvsgång vilket innebär att båda föräldrarna måste vara bärare av den sjuka genen för att en avkomma ska bli sjuk.

Sedan några månader tillbaka finns det nu ett gentest för NAD. Testet visar om en hund är helt fri från mutationen i genen, om den har en kopia och därmed är bärare av den sjuka genen eller om den har två kopior av mutationen vilket innebär att hunden kommer att utveckla sjukdomen.

Jag testade direkt Freja som visade sig vara fri från mutationen. Det innebär att Frejas avkommor aldrig kan få sjukdomen, så skönt!

I nästa provomgång skickade jag in på Attila. I går fick jag svar och även Attila är NAD fri. Det innebär att båda mina avelstikar är fria från denna tråkiga sjukdom.

Perroklubben har en offentlig lista med alla provsvar som rapporteras in till klubben. Tar man en titt på denna lista ser man att majoriteten av hundarna som finns där faktiskt är helt fria från NAD. Har vi tur så är sjukdomen begränsad till några få individer i Sverige vilket i sin tur betyder att den kommer att vara lätt att undvika i framtiden.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Curt Gustavsson » Chili:  ”Roligt att se de dina "badgäster". Vännerna omkring vill naturligtvis vara med a..”

  • Inger » Nyfriserade:  ”Precis lagom med päls men vad jag mest ser är hur stora de blivit!”

  • Pia » Detta är ett blogginlägg:  ”Fin hemsida! Jättebra presentation av fina Freja!! Lycka Till!”

  • Janette Andersson » Detta är ett blogginlägg:  ”Hej! Trevligt med en ny hemsida. Den ser riktigt trevlig ut Kram Janette // Sjöb..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-